Elektriciteit aanleggen is een moeilijke klus. Er komt heel wat bij kijken en in verband met veiligheidsmaatregelen, is het aan te raden om er een vakman bij te halen omdat er hoogswaarschijnlijk een extra groep moet worden aangelegd. Tenzij je zeker weet dat je verstand van elektriciteit hebt. Want water en elektriciteit gaan niet samen.
Als je dan zeker bent van je zaak dat je dit kunt zonder geroosterd te worden, dan heb je het volgende nodig voordat je aan de klus begint:
– Spanningsmeter
– Benodigde gereedschappen en materialen die goed geïsoleerd en geaard zijn.
Controleer eerst of je een aardlekschakelaar hebt
– Zone 0: dit is in de directe omgeving van de douche en bad. Hier mag alleen elektrische apparatuur gebruikt worden in een vaste opstelling. Maximaal 12 volt wisselspanning of 30 volt gelijkspanning. Deze apparatuur moeten aan de eisen voldoen van de beschermingsklasse IPX7.
– Zone 1: dit is bij een bad en douche waarbij de ruimte erboven tot een hoogte is van 2,6 meter. Bij een douchekop zonder een douchecabine, geldt een straal van 1,2 meter rondom de douchekop.
– Zone 2: bij deze zone mag alleen elektrische apparaten worden gebruikt met een maximale 25 volt wisselspanning of 60 volt gelijkspanning. De eisen waaraan het moet voldoen zijn van de beschermingsklasse IPX4.
Elektriciteit in de badkamer mag 220 volt zijn
Voor de rest van je badkamer mag er dan 230 volt apparatuur met randaarde worden gebruikt. Verder moeten alle waterleiding en metalen delen van de vloer apart beveiligd worden met een (blanke) aardedraad.
Als er geen aardlekschakelaar aanwezig is, dan mag er in de badkamer geen stopcontact geplaatst worden. Behalve een speciaal scheer stopcontact op een minimale afstand van 60 cm van de kraan en wel hemelsbreed.
En alle lampen moeten waterdicht en dubbel geaard of geïsoleerd zijn.
Voor uitgebreidere informatie kan je de zonering nakijken van de Nederlandse norm NEN 1010 of een vakman inschakelen van Bouw-Plaza. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.